Data: 2006-04-05 15:11:23
Temat: Re: rostbef
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
nikt ważny wrote:
>>Tak, dobrze rozgrzany (180-200 C°). I koniecznie zostawic w cieplym
>>po upieczeniu przez kilka minut, dzieki temu stopien upieczenia
>>(skorka przypieczona i krwisty srodek) sie homogenizuje.
>
>
>
> HOMOGENIZACJA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, wytwarzanie jednolitej, trwałej
> mieszaniny z nie mieszających się ze sobą w normalnych warunkach składników,
> np. przy wyrobie majonezów, margaryny; w przemyśle mleczarskim stosowana
> powszechnie homogenizacja mleka i śmietanki ma na celu rozdrobnienie dużych
> cząstek tłuszczu, przeciwdziała zbieraniu się tłuszczu na powierzchni;
> homogenizacja podnosi także walory organoleptyczne i wartość fizjol.
> produktu; h.p.s. osiąga się m.in. przez intensywne mieszanie, sposobem
> udarowym, działaniem ultradźwięków; najczęstsze zastosowanie mają
> homogenizatory ciśnieniowe (przeciskanie produktu przez wąskie szczeliny pod
> wysokim ciśnieniem) i młyny koloidalne (wirnikowe).
Hmm... dziekuje, czekajac oczywiscie na konstruktywna propozycje
zastepcza slowa "homogenizacja"
Ewcia
--
Niesz
|