Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia rumsztyk, brizol, eskalopki, mielony,bewsztyk, sznycel..... Re: rumsztyk, brizol, eskalopki, mielony,bewsztyk, sznycel.....

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: rumsztyk, brizol, eskalopki, mielony,bewsztyk, sznycel.....

« poprzedni post
Data: 2003-07-06 10:02:10
Temat: Re: rumsztyk, brizol, eskalopki, mielony,bewsztyk, sznycel.....
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki

TMK <t...@p...onet.pl> wrote:

> Rumsztyk,
Z ang. "rumpsteak". Stek wolowy wyciety z pierwszej krzyzowej (ang.
"rump"). Obecnie nazwa rumszytyk bywa uzywana tez dka calej pierwszej
krzyzowej. W kuchni polskiej tradycyjnie rumsztykiem nazywa sie kotlet
wolowy (poledwica, krzyzowa, rostbef) bez kosci, bity. uformowany w owal
i smazony lub duszony.

> brizol,

Raczej bryzol. Cienko ubity kolet z miesa wolowego, smazony
Z wloskiego "braciola", "braciuola", "brasciola" - kotlet, zraz.
Z bryzolem sprawa tajemnicza.
Nazwa "bryzol" w l.p. odnotowana jest w Polsce pierwszy raz w 1958 r.
Przedtem sa "bryzole" wylacznie w l.m., odnotowane ok. 1900. Ale juz w
1783 Wojciech Wieladko w "Kucharzu doskonalym" uzyl formy "brezolle"
przejetej z francuskiego "brezolles", ktore pojawilo sie we Francji po
raz pierwszy w ksiazce kucharskiej "La nouvelle cuisine" Menona (1742).
Te "brezolles" z kolei wywodza sie z wloskiego, gdzie wystepuja w
roznych regionalnych wariacjach jako "brasola", "braciuolla",
"brasciole", "bragiuola", "braciola". Slowa pokrewne to wloskie
"brasare" i francuskie "braiser" - dusic.
Bryzol odniosl najwieksze sukcesy w gastronomii ery Gomulki. Potem,
wraz z upadkiem kultury gastronomicznej stal sie synonimem podejrzanego
kawalka twardej wolowiny, ubitej na cienki dla zmiekczenia i pozornego
powiekszenia. Dlatego obecnie raczej zapomniany. A przeciez to zapewne
jedno z oryginalnych dan polskeij kuchni.

> eskalopki,
Z francuskego "escalope" ze starofrancuskeigo "eschalope" -- skorupka
orzecha. (ze wzgledu na tendencje cienkich kawalkow miesa do "zwijania
sie" na goracej patelni.) Cienki plalster bialego miesa, cieleciny lub
piersi indyka. Bity, czesto obtaczany w tartej bulce, smazony lub
duszony.

> mielony,
Kotlet mielony. Kotlet uformowany z mielonego miesa. Zwykle
wieprzowego lub mieszanego. Dla poprawienia konsytencji z dodatkami w
postaci jajka i mielonej bulki. Zwykle smazony, moze byc duszony.

> befsztyk,
ang. beef steak. Stek wolowy, w zasadzie z poledwicy.

> sznycel,
Niem. "Schnitzel" od "schnitzeln" -- wycinac, krajac. Cienki, duzy,
bity kotlet cielecy lub wieprzowy, panierowany, smazony.

> hamburger
Befsztyk hamburski. Kotlet z siekanej lub mielonej wolowiny, smazony
lub z rusztu. Popularne danie w kuchni amerykanskiej, bywa podawany w
rozcietej bulce, by mozna go bylo zjesc rekami.

> zrazy....

Od "razic", czyli "bic", "tluc" "ubijac". Staropolskie okreslenie
wszalkich bitych na plaskie plastry kawalkow miesa, zwykle wolowego,
duszone, podawane w sosie. W zasadzie to samo co "bitka", choc w
praktyce kulinarnej jedne wersje tej potawy nazywa sie "zrazami". inne
"bitkami". Zrazy moga byc zawijane i wypelnione farszem. Tradycjne
polskie zrazy zawijane maja farsz z chleba, jaja i cebuli, w kuchni
wspolczesnej na wzor slaskich i niemieckich rolad miesnych farsz jest z
boczku, kwasnego ogorka, musztardy.

Z rumszytykami, befsztykami ), zrazami i sznyclami jest jeszcze ten
problem, ze nazwy te bywaja odnoszone do potraw z siekanego lub
mielonego miesa, przyrzadzonych podobnie do tych z calych kawalkow
miesa. Stad "befsztyki", "zrazy" etc. mielone (zob. hamburger)

Wladyslaw

Wladyslaw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.07 Wladyslaw Los
06.07 Ewa \(siostra Ani\) N.
06.07 Ewa \(siostra Ani\) N.
06.07 Wladyslaw Los
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem