Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bea" <b...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ruskie
Date: Fri, 2 Nov 2001 14:54:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <9ru8fj$8pu$1@news.tpi.pl>
References: <9ru82f$5ha$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.164.244
X-Trace: news.tpi.pl 1004709171 9022 213.25.164.244 (2 Nov 2001 13:52:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Nov 2001 13:52:51 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78179
Ukryj nagłówki
asia napisał(a) w wiadomości: <9ru82f$5ha$1@news.tpi.pl>...
>Witam :-)
>prawie ze od tygodnia nie gotuje obiadkow, bo jakos ostatnio stolujemy sie
u
>mamusi - a to fasolka po bretonsku, a to bigos (dzis). Ale od pewnego czasu
>chodza za mna ruskie ;-). Nigdy ich jeszcze nie robilam - wstyd sie
>przyznac. Jakie robicie nadzienie? Ciasto na pierogi umien, skladniki z
>grubsza znam, ale jakie proporcje?
>Dzieki z gory
>Asia
No a ja własnie ciasta nie umiem:(
Za to nadzienie...tradycyjne wychodzi mi rewelacyjnie:)
Serek bialy, poltlusty przekrecam przez maszynke i do tego tez ugotowane
ziemniaki
(tez przez maszynke)
Nastepnie zeszkolna cebulke, sol, pieprz i surowe jajko (1 szt.)
Dzibdziam to wszystko widelcem tak aby sie polaczylo. Wszystkie skladniki
"na oko".
( kostka sera...to chyba 20-25 dkg., kilka ziemniaków)
Nie nalezy jednak przesadzac z iloscia ziemniakow. W kiepskich barach bywaja
takie wlasnie pierogi....praktycznie same ziemniaki.
Moja mama (pamietam!) dodawala 2 zmielone ziemniaczki do ciasta. Ciekawe
dlaczego....?
I gotowe:)
Pozdrawiam,
Bea
|