Data: 2002-07-18 08:55:59
Temat: Re: ryz curry
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> jak zrobic dobry ryz curry?
>
znaczy chcesz zrobić curry z ryżem, czy ryż zabarwiony przyprawą do
curry, czy co dokładniej?
Wg przepisu mojego syna (8 lat).
Gotujesz ryż, 1 część ryżu, 3 części wody + sól pod przykryciem 20
minut. Nie zaglądaj do gara! Potem kładziesz na talerz i posypujesz curry.
Mój wariant:
do garnka ghee bawole albo krowie lub sklarowane masło. Na to drobno
posiekaną cebulkę, lekko zeszklić. Do tego wypłukany ryż. Lekko
podsmażyć, ale nie przypalić. Zalać rosołem warzywnym (lub woda +
rosołek w proszku) 3 więcej (objętośćiowo) niż ryżu. Do tego dodać (do
smaku) kurkumy, cuminu, papryki słodkiej i ostrej, chili, trochę
cynamonu. Można dodać kozieradki. Jak się komuś nie chce składników
kupować, to dodać gotową mieszankę curry. Jak jestem sam w domu, to
dodaję do tego zielonego groszku, kukurydzy i trochę kwaśnej śmietany. Źryć.
Waldek
|