Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.trzeb
nica.net!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "(Na)Lesnik" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryz do sushi
Date: Tue, 28 Nov 2000 07:27:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 41
Message-ID: <8vvl8f$5sl$7@news.tpi.pl>
References: <8vomm8$d7n$1@i26.cnt.pl> <3...@w...net>
<3...@e...pl>
NNTP-Posting-Host: pa58.torun.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 975394895 6037 213.76.54.58 (28 Nov 2000 07:01:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2000 07:01:35 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: ryz do sushi
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37831
Ukryj nagłówki
Użytkownik Marek Drabik <m...@e...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@e...pl...
>
>
> Magdalena Bassett wrote:
> >
> > Ryz do sushi musi byc specjalnego gatunku. Ziarna tego ryzu sa grube i
> > krotkie, jest on bardziej klejacy sie po ugotowaniu. Do 1 szklanki ryzu
> > dolac 3 szklanki wody, doprowadzic do wrzenia, gotowac na ostrym ogniu 5
> > minut, zmniejszyc ogien do najmniejszego (czy ktos pamieta plytki
> > azbestowe?), i dusic-parzyc 20 minut.
> > Ten goracy ryz, tuz po ugotowaniu, nalezy przelozyc do drewnianej miski,
> > rozprowadzic po sciankach i spryskac goraca mieszanka ryzowego octu i
> > cukru, w proporcji 3 lyzki octu, 2 lyzki cukru na 1 szklanke ryzu. Ocet
> > z cukrem powinien byc zagotowany do rozpuszczenia cukru. Ryz uzywany do
> > rolowania sushi powinien byc letni w momencie, gdy go suhsimaster bierze
> > do reki. Zimny ryz i zimne, schlodzone sushi jest uwazane przez
> > Japonczykow za takie barbarzynstwo, jak np. jedzenie schlodzonego
> > bigosu. Fu!
> > MB
>
> Magda,
> Wielkie dzieki. Widze, ze trafilem na milosnika :)
> W takim razie moze jeszcze mi pomozesz w objasnieniu co to jest "tezu".
> W przepisach jest to srodek zapobiegajacy przywieraniu ryzu do palcow
> podaczas formowania.
> PS Oczywiscie mam odpowiedni ryz. Szczerze mowiac przygotowalem w/g
> przepisu na opakowaniu, ale twoje uwagi sa bardzo cenne.
> Z mata tez poszlo niezle.
> Pozdrawiam,
> MDR
Skoro podaliście przepis na ryż, to może podacie cały przepis. Byłbym
dźwięczny, a oprócz tego chętnie bym spróbował.
(Na)Leśnik
|