Data: 2006-04-27 06:10:17
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 26-04-2006 o 16:46:27 Barbara Czaplicka <b...@m...pl> napisał:
(...)
>
> no, zacierkowa bywa znacznie bogatsza.. bo i boczek w niej mozna
> znalezc., i
> zasmazke na nim zrobiona..i jarzynki takze ;) a nawet kosci lub miesiwo
> na
> ktorym sie ona gotuje :)
> obowiazkowo w tkaiej zacierkowej dodaje sie zielona pietruche .. taka
> zupa jest
> bardzo kolorowa i smakowita ;)
A nie lepiej sięgnąć do źródłosłowia?
"Zupa dziadowska" - dziady kościelne (żebracy?) zbierały się po
pełnym znoju dniu "z czym kto miał". Czy to dostał, czy kupił za datki.
To się do gara wrzucało i była "dziadowska".
Dyskursy o tym, co w dziadowskiej zupie ma być, to żarty...
--
Zdrówka - Wojtek H.
|