Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sandacz w smietanie Re: sandacz w smietanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sandacz w smietanie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sandacz w smietanie
Date: Thu, 03 Aug 2006 09:25:23 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 61
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <ealija$1os$1@node4.news.atman.pl> <ean447$5lu$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<eaoboe$bdc$2@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<eapof4$e19$3@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.123.10
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1154589923 22038 217.153.123.10 (3 Aug 2006 07:25:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Aug 2006 07:25:23 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.1 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274655
Ukryj nagłówki

In article <eapof4$e19$3@nemesis.news.tpi.pl>,
clafoutis <c...@i...pl> wrote:

> i ?eby udokumentowa? to o czym pisze a w/g ciebie nie mam poj?cia
> zapodaj? przepis na beurre blanc i linka do niej. zak?adam ?e kumasz
> angielski .
>
> A recipe for Beurre Blanc, a classic french white butter sauce. This
> recipe includes cream which helps to stabilize the sauce.
> INGREDIENTS:
>
> * 4 shallots, very finely chopped
> * 1/4 cup dry white wine
> * 1/4 cup white wine vinegar
> * 2 Tablespoons heavy cream
> * 2 sticks (1/2 lb.) cold unsalted butter, each cut into 4 sticks
> * salt & freshly ground white pepper, to taste
>

>
>
> i ?ebys juz nie manipulowa? moimi wpisami przytaczam moja pierwsza ocen?
> tego sosu: to zubo?ona wersja beurre blanc

Skoro ju˝ mowa o manipulowaniu to napisa?eE:

>>zubo˝ona wersja beurre blanc czyli Emietanowy sos plus wkorporowane
>>kawa?ki mas?a.

Beurre blanc to w ˝adnym przypadku sos Emietanowy.

> zubo˝ona bo nie podejrzewam
> goEci z tej knajpy by dawali wino oraz szalotki jak to ju˝ powiedzia?a
> jedna kobieta z powodów oszcz´dnoEciowych.
> a jesli wed?ug ciebie to nie beurre blanc to do jakiego innego sosu jest
> podobny???

Zabawne, ˝e jako argument w dyskusji nad francuskim sosem przytaczasz
przepis po angielsku z ameryka?skiego portalu.

Zajmijmy si´ jednak nawet tym przepisem. Na pól funta, czyli po naszemu
mniej wi´cej kostk´ mas?a daje si´ wg. niego 2 ?y˝ki Emietany, Naprawd´
trudno to nazwaç sosem Emietanowym z dodatkiem mas?a. Raczej ju˝ maElany
z dodatkiem Emietany.

Co to jest beurre blanc? Skoro cytujemy, to zacytuj´ Roberta
Courtine, wielkiego francuskiego gastronoma, z jego ksia˝ki ""Cent
Merveilles de la cuisine francaise":

"Na pierwszy rzut oka , wydaje si´ ten sos, a przynajmniej jego przepis,
tak Emiesznie prosty, ˝e dziecko by mog?o go zrobiç: mas?o, ocet,
szalotki. Widzicie? Co mog?o by byç prostszego? NIc!"

Beurre blanc to sos emulsujny z mas?a z dodatkiem octu i szalotek. Bez
octu i szalotek nie jest to ju˝ ˝adne beurre blanc.

Do beurre blanc mo˝na te dodawaç inne sk?adniki, np. wino lub bulion.
Bywa te˝, xe dodaje si´ troch´ Emietan´, co mi´dzy innymi stabilizuje
emulsj´, ale wtedy to ju˝ nie beurre blanc, lecz beurre nantais.

W?adys?aw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.08 clafoutis
03.08 Wladyslaw Los
03.08 Edyta Jaczewska
03.08 clafoutis
03.08 clafoutis
03.08 Edyta Jaczewska
03.08 clafoutis
03.08 Edyta Jaczewska
03.08 clafoutis
03.08 Edyta Jaczewska
03.08 clafoutis
03.08 Edyta Jaczewska
03.08 clafoutis
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem