Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak
Date: Sun, 17 Apr 2005 18:21:22 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <d3tjfp$61f$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1113754879 20567 80.72.34.43 (17 Apr 2005 16:21:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Apr 2005 16:21:19 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:237390
Ukryj nagłówki
In article <d3tjfp$61f$1@news.onet.pl>,
Tomasz Dajczak <k...@p...onet.pl> wrote:
> Pichcąc dzisiaj niedzielny obiad postanowiłem odświeżyć oklepanego do
> bólu schaboszczaka:
>
> pokrojony w plastry schab posmarowałem musztardą sarepską
> posypałem ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
> ku zgrozie żony utłukłem pomusztardowany schab na cienkie kotlety
> (o dziwo pryskało musztardą znacznie mniej niż się spodziewałem)
> przet potłuczeniem z drugiej strony powtórzyłem musztardzenie i
> przyprawianie
> zostawiłem na pół godzinki
> obtoczyłęm w mące, jajku i bułce tartej
> i usmażyłem na złoty kolor na oliwie z oliwek
>
> do tego ziemniaczki z wody po nowemu, to znaczy:
> obrałem, wrzuciłem do gara z osoloną wodą
> dorzuciłem do tego suszonego koperku, gorczycy, pieprzu, suszonej cebuli
> i kminku
> ugotowałem i odcedziłem
> udusiłem z dodatkiem oliwy extra virgin
Tylko co ten schaboszczak miał wspólnego z kuchnią prowansalską, poza
użyciem gotowej mieszanki ziołowej, czosnku (suszonego!!!) i oliwy extra
virgin do kartofli?
Na mój gust stanowczo przesadziłeś z dosmaczaniem. Typowe dla
początkujących, mija z czasem.
Władysław
|