Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser żółty z białego
Date: Tue, 9 May 2006 10:27:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <e3pjst$i7v$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e3d0mk$2vg$1@nemesis.news.tpi.pl> <e3eu50$1js$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e3eude$2o3$1@atlantis.news.tpi.pl> <e3fedf$c7l$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e3fg3n$jea$1@atlantis.news.tpi.pl> <e3pj8v$nkg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbl205.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1147163358 18687 83.6.201.205 (9 May 2006 08:29:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 May 2006 08:29:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-0, 2006-05-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268364
Ukryj nagłówki
"AK" <a...@t...pl> wrote in message
news:e3pj8v$nkg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Problem grudek występuje głównie w serze "przemysłowym", w domowym
>> (kupownym na targu) bardzo rzadko się zdarzały - głównie, gdy gospodyni
>> przegrzała kwaśne mleko - te grudki wtedy powstawały. I nawet gdy był to
>> ser biały twardy, a nie twaróg pół na pół z serwatką jaki teraz
>> sprzedają, grudek w zasadzie nie było.
>> Ser zgliwiały to nie jest ser stary, gdyż zaczyna natychmiast gliwieć
>> rozwijają się na nim mikroorgamizmy i przerabiają. Ser powinno się
>> trzymać w chłodzie i zamkniętym szklanym naczyniu, więc warstewka będzie
>> cieniutka, ale jeżeli sera jest za dużo np. kupiony na wypieki, a czas
>> nie pozwolił - wystarczy położyć go w cieple, w tym że naczyniu
>> (pokruszony lub pokrojony i przewracać od czasu do czasu), ale przykryć
>> szmatką i gumką ją uszczelnić, aby muszki nie miały dostępu, to zgliwieje
>> w całej masie i będzie można go spokojnie stopić.
>
> No własnie, to ja chyba za szybko go zabrałam do smażenia i chyba jeszcze
> nie był jednolicie zgliwiały i dlatego te grudki. Ale to tylko dlatego,
> że:1) ja się nie mogę doczekać tego sera i 2) mąż narzeka, że zapach nie
> tego... bo ja nie przykrywałam niczym tylko trzymałam w spiżarni w cieple.
> Teraz będę robić wg przepisu powyżej :) Dzięki za wszystkie rady
> Aga
Jadałem taki od dziecka - w końcu ze mnie góral karpacki (z Beskidu
Niskiego). Ale nie opłaca się robić tego sera specjalnie, to samo można
uzyskać topiąc żółty ser. To były działania oszczędnościowe w domach, a na
wsi (głównie) dzieciaki same sobie smażyły nawet na blachach, pasąc krowy
obok talarków ziemniaków lub ziemniaków w popiele pieczonych.
|