Data: 2006-05-09 08:18:27
Temat: Re: ser żółty z białego
Od: "AK" <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Problem grudek występuje głównie w serze "przemysłowym", w domowym
> (kupownym na targu) bardzo rzadko się zdarzały - głównie, gdy gospodyni
> przegrzała kwaśne mleko - te grudki wtedy powstawały. I nawet gdy był to
> ser biały twardy, a nie twaróg pół na pół z serwatką jaki teraz sprzedają,
> grudek w zasadzie nie było.
> Ser zgliwiały to nie jest ser stary, gdyż zaczyna natychmiast gliwieć
> rozwijają się na nim mikroorgamizmy i przerabiają. Ser powinno się trzymać
> w chłodzie i zamkniętym szklanym naczyniu, więc warstewka będzie
> cieniutka, ale jeżeli sera jest za dużo np. kupiony na wypieki, a czas nie
> pozwolił - wystarczy położyć go w cieple, w tym że naczyniu (pokruszony
> lub pokrojony i przewracać od czasu do czasu), ale przykryć szmatką i
> gumką ją uszczelnić, aby muszki nie miały dostępu, to zgliwieje w całej
> masie i będzie można go spokojnie stopić.
No własnie, to ja chyba za szybko go zabrałam do smażenia i chyba jeszcze
nie był jednolicie zgliwiały i dlatego te grudki. Ale to tylko dlatego,
że:1) ja się nie mogę doczekać tego sera i 2) mąż narzeka, że zapach nie
tego... bo ja nie przykrywałam niczym tylko trzymałam w spiżarni w cieple.
Teraz będę robić wg przepisu powyżej :) Dzięki za wszystkie rady
Aga
|