Data: 2004-04-22 13:03:56
Temat: Re: sernik na zimno z agarem
Od: "likaon" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c68f77$4g7$1@korweta.task.gda.pl...
> Jeśli masz przepis na taki bez usztywniacza, to podziel się :)
> Dorunia
>
Hrehrehre - usztywniacz musi być.
Przepis:
2 l mleka
1/2 l śmietany
7 całych jajek (pamiętać o sparzeniu przeciw salmonelli)
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 zapach rumowy lub arakowy
herbatniki
Mleko zagotować, lekko ostudzić, dodać śmietanę i jajka - zmiksować.
Gotować rozważnie, aż się zrobi ser.
Ostudzić.
Przecedzić przez sito.
Masło rozkręcić, dodawać cukier i ser kręcąc w jedną stronę.
Dodać zapach i bakalie (mogą to być np. orzechy włoskie sparzone i obrane ze
skórki, a następnie drobno pokrajane).
Tortownicę wyłożyć herbatnikami, włóżyć masę i schłodzić.
Po schłodzeniu zalać przechłodzoną galaretką.
Bakalie i owoce w galaretce według upodobań.
|