Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newspeer.ebone.net!psinet-eu-nl!news1.kpn.net!
212.115.192.220.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-mail
From: "Danka" <j...@n...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@p...ch>
<4...@P...nih.gov>
Subject: Re: sernik w USA
Date: Thu, 23 Mar 2000 19:50:07 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Lines: 34
Message-ID: <38da6764$0$5211@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-goes323.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 953837412 5211 212.92.65.67
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25446
Ukryj nagłówki
Agnieszka Szalewska-Palasz <s...@n...gov> schreef in berichtnieuws
4...@P...nih.gov.
..
> jak juz mowimy o tym, co mozna, a czego nie mozna kupic w hameryce (tak
jak
> ze sprirytuskiem) to chcialam szacowne grono osiedlonych tu zapytac, z
> czego przyrzadzaja sernik tradycyjny polski twarozkowy???? bo przeciez
> takiego sera bialego amerykanie, w kazdym razie waszyngtonscy nie znaja...
> A do NYCa mam za daleko, aby specjalnie po twarozek jezdzic (spirytus
> lepiej sie przechowuje:-))...Czyzby wszyscy przerzucili sie na serer
> Filadelfia? Ja go uzywam udatnie do nadzienia serowego do pierogow czy
> nalesnikow,ale sernik to wychodzi z niego taki, hm, powiedzmy malo
> tradycyjny. Probowalam sernika z serka Riccota, posunelam sie nawet do
jego
> odcedzania z nadmiaru plynu na sitku przez noc, ale co z tego, i tak
> wyszedl taki raczej jak u nas robiony z serkow homo.
> W zwiazku ze zblizajacymi sie swietami prosze o porady....
>
> aga
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
Ja mam w Holandii ten sam problem. Nigdzie nie uswiadczysz bialego sera, nie
mowiac o wyborze tlusty - poltlusty. Tutaj jest od zawalenia i ciut ciut
serkow wiejskich i tzw. "kwarkow", ale te ostatnie nadaja sie tylko do
sernikow na zimno - bo to jedyne, jakie tu znaja. A ja sie juz slinie na
mysl o takim pysznym, mieciutkim serniczku krolewskim, albo na
budyniu.....Jezu! Chce do mamy!!! Ale tylko na sernik i potem z powrotem
tutaj:)
Danka
|