Data: 2003-07-29 08:05:23
Temat: Re: sery dawniejsze...
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
b...@c...com.pl:
> Czesc. Mam pytanie odnosnie serow.
> Pamietam wczesniej - 10 lat temu...czy cos kolo
> tego byl ser o nazwie limburski i tez hercenski.
znaczy Harzer Kaese? Chyba powinno się coś takiego pojawiać, kolega z
Wrocławia też to jada, ale sam na własne oczęta nie widziałem (bo nie
szukałem).
Aha, aby jeszcze coniektórym narobić smaka. Recepta na Harzer mit Musike:
Parę gomółek sera dać do plastikowej miski z wieczkiem (np. Tupperware),
na to dużo cebuli, grubo posiekanej, trochę oliwy (nie trzeba, ja nie
daję) i dużo octu winnego (tak z pół szklanki 6% na ćwieć kilo sera).
Najlepiej upchać to tak, aby ocet prawie przykrywał ser. Odstawić do
lodówki na 2-3 dni aby się przeżarło. Wcinać z chlebem. Dobre na zimę.
To "Musike" pochodzi od tego, no, wiatrów.... Znaczy dobrze wpływa na
trawienie i perylstatykę jelit.
Waldek
|