Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie w smietanie
Date: 22 Mar 2004 22:54:40 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <c3ng01$pdm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1079992480 12861 213.180.130.18 (22 Mar 2004 21:54:40
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2004 21:54:40 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.0.5.15, 62.233.195.94, 192.168.243.37
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; exNetPanel:729488;
npUID:729488)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195954
Ukryj nagłówki
>
> heja
> proszę o radę - jak zrobić?
> mam na myśli takie zjabłkami i cebulką
>
> ostatnio jadłam w gościach
> ale z ogórkiem, serkiem typu grani, kwaśną śmietaną
> tylko pieprzone
>
> brakowało mi cebulki
> tak więc proszę o przepis na tradycyjne śledzie
> acha, no i czy je całą noc wymaczać?
>
> pzodr.
> --
> ----------------------------------------------------
-----------
> Paulina i Ola 18.06.2003
> http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
>
>
Witam!
Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaj /zasolenia/.
Jeżeli kupisz śledzie całe w skórce solone, to musisz moczyć dość długo/ kilka
godzin/. Natomiast matiasy/ w wiadereczkach/ należy moczyć krótko / 1-2
godz /. Najlepiej jednak spróbować co jskiś czas, czy wypłukała się sól.
Trudno określić dokładnie czas, bo jedni wolą bardziej słone , inni mniej.
Po wymoczeniu, pokroić w dzwonka, skropić lekko cytryną. Na tarce zetrzeć
obrane jabłka, cebulkę pokroić w kostkę, dodać do śledzi śmietanę /ja dodaję
majonez/.
I to by było na tyle. Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|