Data: 2004-03-22 21:54:40
Temat: Re: śledzie w smietanie
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> heja
> proszę o radę - jak zrobić?
> mam na myśli takie zjabłkami i cebulką
>
> ostatnio jadłam w gościach
> ale z ogórkiem, serkiem typu grani, kwaśną śmietaną
> tylko pieprzone
>
> brakowało mi cebulki
> tak więc proszę o przepis na tradycyjne śledzie
> acha, no i czy je całą noc wymaczać?
>
> pzodr.
> --
> ----------------------------------------------------
-----------
> Paulina i Ola 18.06.2003
> http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
>
>
Witam!
Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaj /zasolenia/.
Jeżeli kupisz śledzie całe w skórce solone, to musisz moczyć dość długo/ kilka
godzin/. Natomiast matiasy/ w wiadereczkach/ należy moczyć krótko / 1-2
godz /. Najlepiej jednak spróbować co jskiś czas, czy wypłukała się sól.
Trudno określić dokładnie czas, bo jedni wolą bardziej słone , inni mniej.
Po wymoczeniu, pokroić w dzwonka, skropić lekko cytryną. Na tarce zetrzeć
obrane jabłka, cebulkę pokroić w kostkę, dodać do śledzi śmietanę /ja dodaję
majonez/.
I to by było na tyle. Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|