Data: 2002-03-18 12:23:04
Temat: Re: ślimaki, jeśli ktoś..
Od: <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> właśnie, jeśli ktoś wie jak zrobić ślimaki . Mam na myśli świeże a nie mro
> żone ze sklepu, będę wdzięczna za przepis.
> Z góry dziękuję Małgorzata
>
> Ha, chce Ci sie? Njapierw trzeba nazbierać winniczków..... Potem je wsadzic
do słoja z mąką na dwa dni, żeby sie oczysciły ( żywe !!!). Potem starannie
wypłukać. Potem ugotować. Potem wyjąc ślimaki ze skorupek i wyciągnąc to czarne
na końcu ( kiszka stolcowa). Potem mięsko slimacze udusic w białym winie z
dodatkiem czosnku ( duuużo!!) i masła. Duszą się strasznie wolno, guma i guma,
po 3-4 godzinach mozna przystapić do dalszej obróbki.Drobno posiekać mięsko (
albo zemleć, wymieszać z tym sosem co się zrobił od duszenia, dodac drobno
posiekaną zieloną pietruszke, posolic , popieprzyc i w ogóle przyprawić. Masą
nadziać ślimaki. Do podania zagrzać w piekarniku, polewając masłem...
Jak komu, mnie to smakowało czosnkiem i zielona pietruzką....Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|