Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-
mail
From: RoboD <r...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sliwowica destylowana
Date: Fri, 10 Sep 2004 13:32:03 +0200
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 31
Message-ID: <n...@r...dz>
References: <chq7nj$153o$1@mamut.aster.pl>
Reply-To: r...@p...wp.pl
NNTP-Posting-Host: host-81-190-249-111.elk.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1094815868 63520 81.190.249.111 (10 Sep 2004 11:31:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Sep 2004 11:31:08 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.12.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214287
Ukryj nagłówki
9 wrzesień (czwartek) gdy o godz. 20:37, na pl.rec.kuchnia, *wiku*
napisał(a):
> zna ktos recepture na sliwowice (tak np. jak w lacku robia)
> glownie chodzi mi o to czy dodaje sie cukru (jesli tak to w ktorym
> momencie) oraz jak dlugo powinny lezakowac sliwki w beczce przed
> destylowaniem (z tego co wiem to podwojnym)
> wiku
Tylko do celów poznawczych ;-)
Polecam do klasycznego bimberka z cukru dodać suszonych śliwek. Ilość i
czas moczenia uzależnione są od tego jaki aromat i jaką intensywność
koloru chciałbyś uzyskać. Co do Łącka to, (zgaduje) zapewne cukru nie
dodają, bo byłoby to mniej opłacalne. Jego brak rekompensują dużą ilość
owoców.
> jak dlugo powinny lezakowac sliwki w beczce przed destylowaniem
zapewne do momentu aż skończy się fermentacja
> destylowaniem (z tego co wiem to podwojnym)
podwójnego (czy nawet potrójnego) destylowania można uniknąć stosując
odpowiednie aparaty destylacyjne...
--
----------------------------------------------------
------------------
Pozdr Robert
GG: 1590409
(_usuń spamtrap_)
|