Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Sun, 27 Jan 2002 09:18:51 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 37
Message-ID: <1f6nvfm.ayfx9h1dyzc5cN%wlos@tele.com.pl>
References: <a2vgu0$lgo$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: pm138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012119586 13047 213.76.108.138 (27 Jan 2002 08:19:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Jan 2002 08:19:46 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93616
Ukryj nagłówki
Krzysztof Burmer <k...@u...com.pl> wrote:
> Witam,
> do napisania tego postu sprowokowala mnie krotka sprzeczka z moja zona.
> Postanowilem mianowicie sporzadzic gulasz. Ale to malo. Postanowilem
> sporzadzic go w sposob ortodoksyjny. Zdobylem zatem przepis (Kuchnia Polska
> pod redakcja Elzbiety Wieteska). Okazalo sie ze do zrobienia oryginalnego
> gulaszu potrzebny jest SMALEC.
Co nazywasz "ortodoksyjnym" lub "oryginalnym" gulaszem? Gulasz to
potrawa wegierska, rodzaj zupy. Gulasz w znaczeniu jakim wystepuje w
kuchbni polskiej wywodzi sie z gulaszu wiedenskiego, ktory z kolei jest
nasladownictwen innej wegierskiej potrawy -- porkoltu. W naszej kuchni
zreszta gulaszem nazywa sie rozne odmiany ragout, ktore z Wegrami nic
nie maja wspolnego.
Oczywiscie, zarowno wegierski gulasz, jak porkolt, jaw gulasz wiedenski
robi sie koniecznie na smalcu. Smalec powinien byc domowy, wytopiony na
goraco ze sloniny bez dodatkow, i uzyty bez skawarek. Bez smalcu gulasz
nie bedzie mial wlasciwego smaku i konsystencji. Przede wszystkim na
innym tluszczu nie podsmazysz tak cebuli jak na smalcu. Do wegierskiego
gulaszu i porkoltu do usmazonej w smalcu cebuli dodaje sie sporo papryki
w proszku. W przepisach na gulasz wiedenski papryke kaza dodawac juz w
trakcie duszenia miesa. To uproszczenie wynika z tego, ze przy braku
wprawy mozna paryke przypalic w goracym smalcu, jednak efekt ostateczny
jest inny, gdyz zarowno barwnik, jak skladniki smakowe papryki lepiej
rozpuszczaja sie w tluszczu.
Inne "gulasze" mozna robic na tluszczu jakim sie chce.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|