Data: 2005-09-17 15:52:51
Temat: Re: smalec-jak zrobic dobry
Od: "bazyli4" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jolmira" <J...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dggrei$p29$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak robicie dobry smalec? co do niego dodajecie? chodzi mi o taki
typowy
> domowy :)
> Pozdrawiam serdecznie
Ja słoninę kroję w drobną kostkę (dobra, przyznam się, jak chcę mieć
smarowidło do chleba jedynie to przewlekam wszystko przez maszynkę do
mięsa) i zaczynam wytapiać. Jak już zamieni się w płyn, wrzucam do
środka solidną porcję (niemal tyle, ile słoniny) cebuli drobno siekanej
z tartym jabłkiem, delikatnie solę (odlewam zawsze fragment, do którego
na zakończenie pakuję stołową łyżkę piri na każde pół litra wytopieńca).
Przedtem jednak raz po raz zlewam czysty smalec, żeby gęste to było
potem. Skubaństwo nie zastyga na twardo a słoik idzie za słoikiem aż
miło. Wychodzi półsłodkie - zależy od jabłek.
Pzdr
Paweł
|