Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smazenie omletu Re: smazenie omletu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: smazenie omletu

« poprzedni post
Data: 2003-09-11 20:03:46
Temat: Re: smazenie omletu
Od: "Vefour" <V...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:1a8d.000000ab.3f5f4b8b@newsgate.onet.pl...
> czesc,
>
> chce zrobic trzecie podejscie do omletu, wszystko ok, tylko nie umiem go
> usmazayc w calosci. Przypala sie, i w trakcie przekladania na druga storne
> rozwala, rozsypuje na kawalki.
> Jak smazyc? na czym? na jakim tluszczu? prosze o jakies wskazowki, bo
> zaprzestane moich prob... a moje kolezanka robi taaakie pyszne omlety...
> Aga
>
> --


Oh no, no .... ja bardzo przepraszam, ale musze zaprotestować, moja
francuska część genów dostaje apopleksji. Omletu NIGDY nie przewracamy.
NIGDY !!!!! Dobry opis podała Sowa, z kilkoma uwagami: patelnia powinna być
gruba i dobrze rozprowadzac ciepło, klasyka to żeliwo. Ale w dzisiejszych
czasach teflon to wyparł. Tłuszcz to rzecz jasna masło, żadne oliwy. Cała
sztuka, że patelnię trzyma się na małej temperaturze pod kątem (viva gaz
!!!) i odpowiednio potrząsając - łatwiej pokazać niż opisać, ale operacja
dośc trudna per saldo. Tak potrząsasz, żeby powoli zsuwał Ci się do brzegu -
wierzch ma być lekko wilgotny (sądząc po opisie Sowy minimalnie go
przetrzymuje). Na koniec nakładasz nadzienie, zawijasz (teoretycznie
powinnaś zrobic to kolejnym gwałtowniejszym ruchem patelni, he he), i jak
pisała Sowa, trzymając za rączkę od tyłu, obracasz patelnię do pionu, talerz
obok tego też do pionu i przekładasz omlet. Oceniasz: ma być żółty na całej
powierzchni (zero przebarwień czy przypaleń, kolor idealnie równy !!!!!) i
bez żadnych pęknięć.

Ciekawostka: we Francji jest kilka dosc prestiżowych konkursów dla szefów
kuchnii. Jeden z nich kończy się tradycyjnie konkursem na omlety - i nawet
Ci mistrzowie potrafią to zrobić nie-idealnie. Banalne danie, ale cholernie
trudne technicznie.

V.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.09 Joanna Duszczyńska
12.09 Magdalena Bassett
12.09 Lilibell555
12.09 Ulka
12.09 Agata
12.09 Agata
12.09 Joanna Duszczyńska
15.09 Nell
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem