Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos czosnkowy (zmodyfikowany lekko ) do nalesnikow
Date: Tue, 12 Nov 2002 17:45:00 +0100
Organization: KF Rassun, SF Framling
Lines: 54
Message-ID: <a...@s...hell.pl>
References: <aqr37h$qhv$1@news.tpi.pl> <aqr9vk$rhb$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179027219.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1037119804 19338 62.179.27.219 (12 Nov 2002 16:50:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Nov 2002 16:50:04 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.23.4
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134242
Ukryj nagłówki
Metaxa wystukał w wiadomości <aqr9vk$rhb$1@topaz.icpnet.pl>:
> a propos naleśników, może jakiś pomysł na mięsne nadzionko? niestety,
> u mnie w domu nie ma tradycji jedzienia nalesników z farszem innym niż
> dżem lub cos tam słodkie. czy ciasto też sie inne przyżądza?
Z zachowanych przepisów:
NALEŚNIKI HORTOBAGY
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
SKŁADNIKI:
FARSZ:
- 400 g cielęciny
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 2 łyżki smalcu
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki mielonej papryki (ostrej lub pół na pół ostrej i słodkiej)
- sól.
SOS:
- 350 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki mąki
PRZYGOTOWANIE:
- Usmażyc 8 naleśników, ułożyć je na talerzu jeden na drugim i trzymać w
cieple.
- Cebule obrać, umyć, drobno posiekać i zrumienić na smalcu, aż stanie się
szklista. Mięso pokroić na drobne kawałki, dodać do cebuli, obsmażyć, posypać
papryką, zdjąć z ognia i posolić. Ponownie postawić na ogniu, rozcieńczyc
łyżką wody, by papryka nie stała się gorzka. Przykryć i dusić mięso na małym
ogniu, mieszając co pewien czas. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod
koniec dodać pokrojony pomidor.
- Uduszone mięso odcedzić na sicie i przepuścić przez maszynkę, a po zmieleniu
włożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki śmietany i połowę sosu z duszenia. Postawić
na ogniu, doprowadzic do wrzenia, dusić na wolnym ogniu 10 min.
- Na każdy naleśnik nałożyć kopiastą łyżkę farszu i zwinąć w rulon. Zrolowane
naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym tluszczem
i wstawić do nagrza-ne-go piekarnika na 15 min.
- Przygotować sos: wymieszać dokładnie śmietanę z mąką tak, by nie było grudek,
dolać resztę sosu z duszenia mięsa i postawić na kilka minut na ogniu.
Przetrzeć przez sito. Polać naleśniki sosem i od razu podawać.
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Tuf Wędrybiec"
|