Data: 2006-11-08 21:03:20
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Dariusz Adamiak wrote:
> teraz mam inne pytanie, troche po kuchni sie poruszam, ale ... w
> zyciu nie zrobilem sosou pomidorowego do pizzy
Było fafnaście razy. Użyj archiwum.
> do ryzu do ... no np. slodko-kwasnego...
Raczej nie opłaca Ci się go robić w warunkach domowych. Tzn.
jeżeli chcesz zrobić jednorazowo to i tak potrzebujesz dosyć dużo
specyficznych składników. IMHO wygodniej będzie Ci zaopatrzyć się w
jakiś ze słoiczka, w dobrych marketach jest tego sporo rodzajów.
Popróbuj i zobacz, który Ci odpowiada.
Oczywiście sam sos słodko kwaśny to jedynie sos, a nie potrawa sama w
sobie.
> tak tedy moze ktos chce sie podzielic przepisami wlasnie takimi na
> zywe (bardziej zdrowsze niz ze sloika ) sposoby przyrzadzania sosikow
> na bazie pomidorow
Sos słodko kwaśny to właściwie jest bez pomidorów, ocet winny, sos
sojowy, cukier +warzywa/owoce. No i zagęszczacz (krochmal kukurydziany
czy mąka ziemniaczana).
(...)
> 2) makaron czesciej!!1i o to pytam bardziej, sos do makaronu
Ten mi odpowiada, kilka razy robiłem. Tylko w sumie z lenistwa wrzucam
składniki sosu (poza bekonem oczywiście) do blendera. :) Takie danie
przygotowuję krócej niż gotuje się makaron (7 min.). :)))
http://www.videojug.com/film/how-to-make-spaghetti-c
arbonara
> 3) czasem jest to ryz z np. kurczakiem, bez sosika to suchozol
> niemozebny, wiec moze ze dwa - trzy sposoby co wam smakuje i jak
> robicie - jesli to nie opatentowane - oczywiscie, bo ja malej wiary
> (w sensie - nic nie zaplace za to chyba ze zdrowaske ;-)
Ale co kurczak smażony z sosem do ryżu? Podstawa to dobry sos i dobrze
zamarynowane mięso, do tego umiejętnie (wok raczej nieodzowny)
przesmażone warzywa z mięsem, podlane sosem i gotowe. To w gruncie
rzeczy są proste dania, tylko dużo składników. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|