Data: 2006-11-08 21:10:23
Temat: Re: sos pomidorowy do pizzy, ryzu itepe
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
news:eit0t4$jju$1@nemesis.news.tpi.pl...
Nie gniewam się.
Sos pomidorowy - prosta sprawa - wyciąg z papryki mielonej słodkiej i
ostrej, byle czerwonej w proporcjach w/g upodobań (niezbyt ostre - polecam).
Ten wyciąg (wyciąga się kolor) robi się bardzo prosto i najlepiej wychodzi
na smalcu - topisz łyżkę smalcu na patelni na małym ogniu i wsypujesz
paprykę, mieszasz (nie wolno przypalić - będzie gorzki) aby nie zbrązowiała
i dodajesz odpowiednią ilość koncentratu pomidorowego - dobre greckie - mają
kolor, zasmażasz, doprawiasz. Dodajesz cząstki pomidorów oskórowane po
sparzeniu i króciutko podduszasz. Dodajesz bulionu lub soku ze słoika z
pomidorami, o ile używasz konserwę albo śmietanę 30%. Gdy wolisz kwaśny sos
możesz dodać wina czerwonego wytrawnego, ja wolę dodać paprykę konserwowa
swojej roboty - paprykę siekam drobno i wrzucam do sosu, a jak jeszcze mało
kwaśny wlewam zalewę z olejem...
Sos ma przepiękny kolor, i smak, a gdy jest go dużo spokojnie można część
przelac do słoików i postawić w chłodziarce na najmiższej półce...
Można osobno podsmażyć mielone mięso czerwone i wymieszać ze sosem,
poddusić.
Wtedy z makaronem jest to pełne drugie danie obiadowe.
W tym przypadku jako pierwsze podaję zupę kalafiorową z ryżem na rosole, ryż
gotowany z warzywami...
Smacznego!
|