Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos roquefort
Date: Thu, 01 Sep 2005 10:49:40 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 20
Message-ID: <3...@u...de>
References: <df6ef3$1qvj$1@news2.ipartners.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de VjSV1+xCBUbAKGTaCqyP4AyF/OIR1O4jaLJ6eNBEYacMROBdqOYvp5
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <df6ef3$1qvj$1@news2.ipartners.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247155
Ukryj nagłówki
Pawel wrote:
> W knajpie w Bratyslawie jadlem piers z kurczaka z duszonymi pieczarkami,
> polana sosem z roqueforta. Pycha.
>
> Chcialbym taki sos samodzielnie przygotowac. Czy ktos ma sprawdzony przepis?
> Podejrzewam ze ten ktory jadlem byl na bazie smietany, ale sposoby wykonania
chyba na bazie sera.
> nie jestem w stanie wydedukowac...
też nie, bo w Bratysławie nie byłem, ale ja robię sos tak:
mleko podgrzewam w garnku, do tego drobno rozdrobniony ser (by się
szybciej rozpuścił). Proporcje do smaku, ja robię mniej więcej tylko
trochę mleka, by ser się nie spiekł. Jak się ser rozpuści, to dodać
trochę słodkiej śmietany. Ile, to zależy od chcianego smaku: im więcej
śmietany, tym łagodniejszy sos. Można jeszcze ochrzcić śmietankowym
serem topionym, jak jest za płynne. Ja na ogół daję ten ser. Jak rodziny
nie ma (bo nie lubią), to dodaję do tego trochę Calvadosa. Sos gotowy.
Waldek
|