Data: 2006-12-23 20:24:29
Temat: Re: sos szary
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomasoburkaso <t...@g...pl> napisał(a):
> Proszę o przepis. Bardzo.
> Pan guglewicz podpowiada wiele a każdy inny, musztarda nawet, wino w
> niektórych.
To zamieszam ci jeszcze "Kuchnią polską":
/sam sos, bo ryba ugotowana w wywarze z warzyw/
Przyrządzić rumianą zasmażkę z mąki pszennej /3 dag/ na maśle /3-4 dag/,
rozprowadzić wywarem z ryby i czerwonym winem /1/8 l/, dodać krew z ryby,
zagotować. Pokruszyć piernik /4-5 dag/, zalać 1/4 l wywaru, rozgotować,
przetrzeć, połączyć z sosem. Dodać sól, karmel /z 2 dag cukru/, sok z
cytryny lub kwasek cytrynowy i cukier do smaku, zagotować, dodać opłukane
rodzynki /2 i pół dag/ i sparzone, obrane, pokrajane w paseczki migdały /2 i
pół dag/.
I dopisek - można przyrządzać bez krwi z ryby i bez piernika.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|