Data: 2006-12-28 15:18:51
Temat: Re: sos szary
Od: tomasoburkaso <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
merci
tom
czeremcha napisał(a):
> tomasoburkaso <t...@g...pl> napisał(a):
>
>> Proszę o przepis. Bardzo.
>> Pan guglewicz podpowiada wiele a każdy inny, musztarda nawet, wino w
>> niektórych.
>
> To zamieszam ci jeszcze "Kuchnią polską":
>
> /sam sos, bo ryba ugotowana w wywarze z warzyw/
>
> Przyrządzić rumianą zasmażkę z mąki pszennej /3 dag/ na maśle /3-4 dag/,
> rozprowadzić wywarem z ryby i czerwonym winem /1/8 l/, dodać krew z ryby,
> zagotować. Pokruszyć piernik /4-5 dag/, zalać 1/4 l wywaru, rozgotować,
> przetrzeć, połączyć z sosem. Dodać sól, karmel /z 2 dag cukru/, sok z
> cytryny lub kwasek cytrynowy i cukier do smaku, zagotować, dodać opłukane
> rodzynki /2 i pół dag/ i sparzone, obrane, pokrajane w paseczki migdały /2 i
> pół dag/.
>
> I dopisek - można przyrządzać bez krwi z ryby i bez piernika.
>
> Ania
>
|