Data: 2006-08-09 00:19:43
Temat: Re: sprawa golonki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:44cfd1cf.14490215@news.tpi.pl...
> On Tue, 01 Aug 2006 15:22:54 +0200, Beata Mateuszczyk
> <b...@p...gazeta.pl> wrote:
>
>>clafoutis wrote:
>>
>>> ja widzę że jak pan przeczytał że pekluje się przy pomocy soli i saletry
>>> to nijak inaczej tego zrobić nie można.
>>
>>No właśnie nie można. A to co ty opisujesz to raczej marynowanie mięs
>>(trzymanie w marynacie).
>
> Marynowanie, bejcowanie - w koncu bejc saletry zawierac nie zawiera,
> soli tez znacznie mniej...
Można bez saletry peklować - każde mięso będzie beznadziejnie szare. Ale
saletry daje się nie więcej niż dwa procent wagi mięsa.
|