Data: 2002-03-11 17:58:24
Temat: Re: strogonow
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1kg polędwicy wolowej pokroić na małe kawałki, posolić i
popieprzyć,
> --
> Pozdrawiam :-))
> Sławomir J. Marusiński (Kamas )
> ICQ 14539957
>
Sorry, ale czy robiłeś kiedykolwiek Strogonowa?? Bo moim zdaniem
nie
1-sza zasada obróbki wołowiny: solić zawsze po (upieczeniu,
usmażeniu,
uduszeniu, ugrillowaniu... no wogle po...)
2-ga zasada obróbki wołowiny: NIGDY nie solić przed j.w.
Boeuf 'a la Strogonow:
umyte i oczyszczone z błon mięso(rostbef, polędwica, zrazówka),
należy pokroić w słupki, oprószyć mąką i zrumienić na smalcu.
Przełożyć do rondla,
osolić, podlać wodą i dusić na małym ogniu 20-30min, następnie
dodać
pokrojoną w piórka cebulę (0.75kg na 0,5 mięsa) i dusić do
miękkości cebuli
posypać ostrą papryką do smaku. Pod koniec dodać koncentrat
pomidorowy i śmietanę (1/2szkl na podaną proporcję). Dosmaczyć
solą,
pieprzem i papryką, podawać z kładzionymi kluskami.
pozdr.Alex
|