Data: 2001-02-07 07:55:18
Temat: Re: suflet
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
GosiaP <p...@a...net> wrote:
>
> Bardzo dziekuje. Chetnie sprobuje zrobic.
> A moze ktos ma przepis na sulet, ale na slotko? Bo taki tez chetnie bym
> sprobowala zrobic.
A wic suflet dla amatorow slotyczy:
Souffle ambassadrice:
Przygotowujemy krem cukierniczy z 1 litra mleka, 8 zoltek, 120 g. maki,
300 g cukru laski wanilii i odrobiny soli. Make, cukier, zoltka i sol
umieszczamy w naczyniu i mieszamy miotelka kuchenna. Wanilie gotujemy w
mleku, nastepnie mleko to wlewamy stopniowo do naczynia mieszajac
starannie caly czas. Gotujemy kilka minut mieszajac. Pozwalamy
ostygnac, mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy 8 pokruszonych
makaronikow migdalowych i 6 lyzek posiekanych migdalow, namoconych
uprzednio w rumie. Dodajemy, mieszajac 12 ubitych na sztywno bialek,
umieszczamy to w formie sufletowej, by byla wypelniona w 3/4, pieczemy w
piekarniku w 200 stopniach, nie otwierajc piekarnika, az wyrosnie i sie
zarumieni.
Smacznego,
Wladyslaw
|