Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: surówka z białej kapusty - jak
Date: Mon, 2 Nov 2009 13:23:08 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 49
Message-ID: <hcmj3n$8j3$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <hc8vrg$ap0$1@inews.gazeta.pl> <hc95q9$hhr$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hcfldd$j1g$2@inews.gazeta.pl> <hcm76e$h5k$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hcmi00$5vq$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.195.101
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1257164727 8803 213.25.195.101 (2 Nov 2009
12:25:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Nov 2009 12:25:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1983
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1983
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325100
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hcmi00$5vq$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> >> >> witam
> >> >>
> >> >> często jadam obiady w małych barach i spotkałem się z surówką z
białej
> >> >> kapusty, która bardzo mi smakuje ale ... ile razy próbuję w domu
taką
> >> >> zrobić to wychodzi zwykła sieczka o aromacie liści prosto z pola ...
> >> >> jak się obrabia liście kapusty żeby pozbyć się smaku i zapachu
> >> >> surowizny?
> >> >>
> >> >> Zaznaczam że jak na mój łeb to te konsumowane w punktach
> >> >> gastronomicznych nie są na bazie kiszonej
> >> >
> >> > Trochę cebuli, trochę marchewki, trochę pieprzu, trochę oliwy, sporo
> > octu
> >> > winnego, plus cukru tyle żeby było dobre. Musi się kilkadziesiąt
minut
> >> > "przegryzać".
> >>
> >> czyli wystarczy takie macerowanie żeby kapuściany smak i zapach
zaniknął?
> >
> > Jak ma zaniknąć, to nie używaj kapusty :-) - jak to komuś celnie
zauważył
> > Władek Łoś, po cholerę dodawać czosnku i potem kombinować, żeby go czuć
> > nie
> > było :-)
> > Ale jeżeli dobrze zrozumiałem, to tak, efekt będzie taki jak oczekujesz.
> > Aha, jest coś takiego jak słodko-pikantny sos chili - jak go dodasz, tak
z
> > pół łyżki do zupy, to też będzie dobrze.
> >
>
> A ja raczej bym byl za dodaniem moze sosu vinegret? na dobrej oliwie z
octem
> balsamicznym dobrego gatunku i pozostawienie surowki na 1-2 dni zeby
> "przeszlo" ?
Nie wiem, niech kombinuje; to, co ja podałem, na drugi dzień jest już mniej
zjadliwe, na trzeci jest tylko do wyrzucenia.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|