Data: 2009-11-02 12:04:00
Temat: Re: surówka z białej kapusty - jak
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hcm76e$h5k$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "bodie kotas" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hcfldd$j1g$2@inews.gazeta.pl...
>> On 2009-10-28 11:08:11 +0100, "flower" <f...@w...pl> said:
>>
>> > Użytkownik "bodie kotas" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
>> > news:hc8vrg$ap0$1@inews.gazeta.pl...
>> >> witam
>> >>
>> >> często jadam obiady w małych barach i spotkałem się z surówką z białej
>> >> kapusty, która bardzo mi smakuje ale ... ile razy próbuję w domu taką
>> >> zrobić to wychodzi zwykła sieczka o aromacie liści prosto z pola ...
>> >> jak się obrabia liście kapusty żeby pozbyć się smaku i zapachu
>> >> surowizny?
>> >>
>> >> Zaznaczam że jak na mój łeb to te konsumowane w punktach
>> >> gastronomicznych nie są na bazie kiszonej
>> >
>> > Trochę cebuli, trochę marchewki, trochę pieprzu, trochę oliwy, sporo
> octu
>> > winnego, plus cukru tyle żeby było dobre. Musi się kilkadziesiąt minut
>> > "przegryzać".
>>
>> czyli wystarczy takie macerowanie żeby kapuściany smak i zapach zaniknął?
>
> Jak ma zaniknąć, to nie używaj kapusty :-) - jak to komuś celnie zauważył
> Władek Łoś, po cholerę dodawać czosnku i potem kombinować, żeby go czuć
> nie
> było :-)
> Ale jeżeli dobrze zrozumiałem, to tak, efekt będzie taki jak oczekujesz.
> Aha, jest coś takiego jak słodko-pikantny sos chili - jak go dodasz, tak z
> pół łyżki do zupy, to też będzie dobrze.
>
A ja raczej bym byl za dodaniem moze sosu vinegret? na dobrej oliwie z octem
balsamicznym dobrego gatunku i pozostawienie surowki na 1-2 dni zeby
"przeszlo" ?
|