Data: 2009-11-02 12:23:08
Temat: Re: surówka z białej kapusty - jak
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hcmi00$5vq$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> >> >> witam
> >> >>
> >> >> często jadam obiady w małych barach i spotkałem się z surówką z
białej
> >> >> kapusty, która bardzo mi smakuje ale ... ile razy próbuję w domu
taką
> >> >> zrobić to wychodzi zwykła sieczka o aromacie liści prosto z pola ...
> >> >> jak się obrabia liście kapusty żeby pozbyć się smaku i zapachu
> >> >> surowizny?
> >> >>
> >> >> Zaznaczam że jak na mój łeb to te konsumowane w punktach
> >> >> gastronomicznych nie są na bazie kiszonej
> >> >
> >> > Trochę cebuli, trochę marchewki, trochę pieprzu, trochę oliwy, sporo
> > octu
> >> > winnego, plus cukru tyle żeby było dobre. Musi się kilkadziesiąt
minut
> >> > "przegryzać".
> >>
> >> czyli wystarczy takie macerowanie żeby kapuściany smak i zapach
zaniknął?
> >
> > Jak ma zaniknąć, to nie używaj kapusty :-) - jak to komuś celnie
zauważył
> > Władek Łoś, po cholerę dodawać czosnku i potem kombinować, żeby go czuć
> > nie
> > było :-)
> > Ale jeżeli dobrze zrozumiałem, to tak, efekt będzie taki jak oczekujesz.
> > Aha, jest coś takiego jak słodko-pikantny sos chili - jak go dodasz, tak
z
> > pół łyżki do zupy, to też będzie dobrze.
> >
>
> A ja raczej bym byl za dodaniem moze sosu vinegret? na dobrej oliwie z
octem
> balsamicznym dobrego gatunku i pozostawienie surowki na 1-2 dni zeby
> "przeszlo" ?
Nie wiem, niech kombinuje; to, co ja podałem, na drugi dzień jest już mniej
zjadliwe, na trzeci jest tylko do wyrzucenia.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|