Data: 2005-11-04 11:27:17
Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:dkff95$jnt$1@inews.gazeta.pl...
> In news:3t0t7eFqi5ufU1@uni-berlin.de, Waldemar Krzok wrote:
> >> Powiem tylko jedno Zastanowcie sie czemu Polskie wedliny sa chwalone na
> >> swiecie a np. Niemieckie juz nie?
> > nie wszędzie. Moje dzieci np. polskiej kiełbasy nie tkną, bo im knurem
> > zalatuje. A niemiecka szynka (ta dobra, nie z jakiegoś dyskontu) jest
> > też ceniona.
>
> W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest chyba
> najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami, czasem jakieś
> hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie kabanosy. Wydaje mi się,
> że mit o "polskich wędlinach chwalonych na świecie" to tylko mit. Owszem,
> polskie wędliny są (były ;-)) dobre, ale wcale nie są szczególnie
> popularne poza granicami kraju.
>
> Hania
>
Bo sa drozsze niz inne
No ok. Wloskie sa jeszcze drozsze
Poza tym (na tym sie nie znam wiec mowie tak jak mysle ale moge sie mylic)
wedliny z krajow Unii (kiedy Polska jeszcze nie byla w Unii) mialy
"pierwszenstwo"
Skad taki wniosek? a np z takiego powodu iz firma w ktorej pracuje startuje
w roiznych przeyargach i we wszystkich ktore sa finansowane z funduszy Unii
, fare czy innych jest wymagane aby dany wyrob byl sporzadzony z
polfabrykatow pochodzacych minimum w 60% z krajow Unii (w calkiem sporej
ilosci przetargow jest mowa nawet o 100 %)
Kondziorek
|