Data: 2005-11-05 12:51:24
Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kondziorek wrote:
> Zgodze sie z tym ze od dawna juz kielbasy "regionalne" (cokolwiek by to
> znaczylo) byly produkoane w innych regionach
> Ale powtorze po raz enty ze taki stan byl mozliwy li tylko dzieki brakowi
> zastrzezenia "znaku towarowego" a w tym przypadku nazwy
>
w końcu się wściekłem i poszukałem w sieci aktualnej wersji ustawy o
mięsie w Niemczech (Fleischverordnung i Zusatzstoffverkehrsordnung),
które odzwierciedlają prawo europejskie. Otóż te ustawy w obowiązującym
brzmieniu regulują dokładnie jakie dodatki MOGĄ być dodane do kiełbasy i
innych produktów mięsnych i w jakich MAKSYMALNYCH ilościach. O ilościach
minimalnych nic nie jest napisane. Jest tam dużo na temat co musi być
zadeklarowane i jak (na opakowaniu lub na szyldzie w sklepie, jak towar
jest luzem, na przykład). Ostatnia modyfikacja każe na przykład
deklarować zawartość soli selerowej i jodowanej ze względu na alergików.
Ot co kondziorek. Piszesz coś, czego nie potrafisz udowodnić i pienisz
się, jak ktoś ma inne zdanie.
tu trochę linków (po niemiecku):
http://www.jura.uni-sb.de/BGBl/TEIL1/1993/19932092.1
.HTML
http://www.cma.de/genuss_57274.php
a tu podstawy prawne:
Wytyczne EU dotyczące mięsa i jego przetworów:
97/4/EG zmieniające wytyczną 79/112/EWG
1999/10/EG
97/76/EG zmieniające wytyczne 77/99/EWG i 72/462/EWG
oraz ABI. EG Nr. L 43 S. 21 i ABI. EG 1998 Nr. L 10 S. 25
Waldek
|