Data: 2010-11-28 22:51:37
Temat: Re: suszone rybki
Od: "taurus" <a...@e...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
To od moich znajomych.
Szegedi halászlé z regionu CISY
Składniki
- 500 g (18 oz.) małych ryb
- 1 - 1.2 kg karp i inne duże ryby
- 1 duża cebula
- 1 łyżka stołowa lekko pikantnej papryki
- 1 / 2 papryki cherry
- zielony pieprz do smaku
- Sól
Sposób przygotowania
Krok 1
1. ryby obrać i umyć wraz z mleczem lub ikrą.
2. Odciąć głowę i ogon karpia i pociąć na 5 cm części. Oprószyć solą,
przykryć i odstawić do lodówki.
3. Ugotować małe ryby wraz z głową karpia i ogonem, siekaną cebulką i
tyle wody, aby zaledwie zakrywała ryby. Gotować na małym ogniu przez
godzinę, następnie przelać wywar przez durszlak.
Krok 2
1. Do wcześniej przygotowanego wywaru zupy, dodać 625 ml (2 1 / 2
szklanki) zimnej wody, solone plasterki ryb, mlecza i ikry, czerwoną papryką
i pieprzem, doprawić w razie potrzeby. Gotować na małym ogniu przez 10-15
minut, aż ryba się ugotuje.
Tauruss
|