Data: 2004-06-03 14:35:11
Temat: Re: syrop klonowy
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
duśka wrote:
>
>
>> do polewania lodow (szczegolnie waniliowych).
>
>
> no tak, ale poza tym czystym mam jeszcze wielką butlę takiego z
> domieszkami właśnie do naleśników, lodów itd.
> a zupełnie nie wiem co się robi z takim czystym:(
> czy używa się go tak samo jak tego z domieszkami??
>
> pozdrawiam
> duśka
>
>
>
Zastosowań i przepisów jest na prawdę wiele, wspomnę tylko - dla
zorientowania w możliwościach - że prócz wymienionych tutaj pomysłów
smaruje się syropem klonowym pieczoną szynkę, obsmaża w nim młodą
marchewkę itd, czyli używa się go wszędzie tam, gdzie gęsta słodycz z
lekkim posmakiem dymu może pasować.
Te syropy "normalne", ze zwyczajnego sklepu, mieszane - mają zazwyczaj
część syropu klonowego, a reszta, "dopełniacz", to inny syrop (np.
kukurydziany). Więc ich konsystencja jest podobna i smak w jakiejś
mierze też.
Ale szlachetnego, czystego szkoda do marynat itp, również dlatego, że
jest całkiem drogi -- ja bym używał go tylko do akcentów, na przykład
parę kropli na lody orzechowe, albo ćwierć łyżeczki na grillowaną
połówkę brzoskwini.
Pozdrowienia,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
|