Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sznycle z indyka
Date: Fri, 29 Oct 2004 09:35:01 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 68
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <clr0rg$3c1$1@news.dialog.net.pl> <4...@o...com>
<clsr3g$lsm$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1099035295 29373 80.72.34.43 (29 Oct 2004 07:34:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Oct 2004 07:34:55 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220033
Ukryj nagłówki
In article <clsr3g$lsm$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> wrote:
> > Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
> > pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
> > maka
> > jajko
> > maslo/oliwa
> > 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
> > 1/2 szklanki rosolu
> > 1 lyzka maki
> > 1/2 lyzeczki soku z cytryny
> > 1 lyzka kaparow
> > sol, pieprz
> >
> > Ugotowac makaron al dente.
> > Przygotowac salate.
> > Podgrzac talerze w piecu.
> >
> > Piers indycza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w
> > mace-jajku-mace. Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az
> > zlote po obu stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az
> > zacznie skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok
> > z cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
> > malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
> > dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
> > okolo minuty.
> >
> > Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
> > Osobno podac salate i wino.
> >
> > Magdalena Bassett
> >
> I po co tak wydziwiać?
A jakie tu wydziwianie? Mnie się wydaje, że to dość proste danie.
> Co do sznycli to nie mam wielkich zastrzeżeń, ale
> makaron do sznycli (jakichkolwiek czy to prawdziwych czy udawanych) jakoś
> mie nie leży.
Ale ten makaron będzie ze smacznym sosem.
> Ja bym je tylko opanierowała w jajku i tartej bułce,
> kombinacja : mąka - jajko - mąka obawiam się, że się będzie odlepiać, no i
> nie są wtedy tak miło chrupiące. Usmażyła bym na jakimś tłuszczu (ja stosuję
> olej), i podała z ziemniaczkami i sałatą. Masło się nieszczególnie nadaje do
> smażenia, bo się szybko pali.
Właśnie dlatego dajesz masło z oliwą, żeby się nie paliło (pominąwszy
kwestię smaku). Zresztą w dobrych starych przepisach zalecjących
samżenie na maśle pisze się wprost, żeby je rozgrzać, aż zacznie dymić.
Jakież befsztyki wychodzą w taki sposób! Niepalenie masła to
współczesny przesąd dietetyczny.
> Można na gotowym, gorącym sznyclu położyć
> kawałeczek surowego masła - jest lepsze.
A to zupełnie inna sprawa. Natomiast do czego ja miałbym zastrzeżenoe to
do:
> Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
To w końcu na co jest ten przepis? Może nada się i na golonkę z zająca?
;-)
Władysław
|