Data: 2001-04-30 14:26:40
Temat: Re: szparagi
Od: "Paul" <p...@p...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trzeba je obrac starannie tzn nie bac sie zdjac ta wlokniasta skore
najlepiej ostrym skrobakiem.
Nastepnie..... dwie sa szkoly
Aby delikatna glowka i twardsza lodyga byly dobre w tym samym momencie,
mozna zwiazawszy szparagi w snopek gotowac je 2/3 minuty na stojaco a
dopiero potem polozyc. Pozwala to osiagnac glowke "al dente" kiedy lodyga
juz jest
mieciutka. Uwazam jednak ze gdy lodyga oskrobana jest dostatecznie, mniej
wiecej 10 mn gotowania od razu na "plask" wystarczy zupelnie.
Co do sosu, to wolnosc jest absolutna, pod warunkiem ze sos nie bedac za
mocny nie zabije delikatnego smaku szparagi (osobiscie wole zielone...)
--
Amicalement
Paul Urstein
|