Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpinak
Date: Tue, 20 May 2003 15:58:41 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: j...@p...onet.pl@131.116.254.209
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <bad36r$iv$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 131.116.254.209
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1053439150 21772 131.116.254.209 (20 May 2003 13:59:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 May 2003 13:59:10 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en, pl, ja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156953
Ukryj nagłówki
pamana wrote:
> witam
> kupilam szpinak jednak nuie mam pojecia jak go przyrządzic na obiadek.
> pomózcie
> pozdrawiam
> paula
>
Podawalem juz raz, ale niech tam.
Moj ulubiony, a jedniczesnie bardzo prosty:
1. Szpinak umyc i poodcinac ogonki (bo lykowate)
2. osuszyc na reczniku
3. porwac rekoma, albo pokroic na szerokie (ok 1.5-2 cm) paski
4. Obrac czosnek (duuuuuuzo czosnku)
5. pokroic czosnek na plasterki
6. osuszony i pokrojony szpinak wrzucic na oliwe z oliwek i na dosyc
silnym ogniu trzymac az zmieknie (nie dluzej)
7. jesli pusci duzo sosu, albo sie go da odparowac, jak nie to wylac
8. czosnek zeszklic na oliwie z oliwek (duuuuuuuzo oliwy)
9. zmieszac to wszystko ze szpinakiem jeszcze chwile potzrymac na ogniu
10. podawac najlepiej z posadzonym jajkiem
Uwaga:
1. Kiedys wrzucalem szpinak na oliwe z czosnkiem, ale generalnie robilo
mi sie duzo sosu, ktory jest niejadalny i potem musialem odlewac,
czosnek z oliwa diabli brali, a mnie cholera. Stad wymyslilem
modywikacje, zeby robic czosnek osobno a potem po odlaniu sosu dopiero
mieszac.
2. Szpinak bardzo niknie. Ja na 3-4 osoby musze kupowac cala duza
reklamowke szpinaku inaczej nie ma co jesc....
Smacznego!
Pozdr.,
Szrek
|