Data: 2003-05-20 13:58:41
Temat: Re: szpinak
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pamana wrote:
> witam
> kupilam szpinak jednak nuie mam pojecia jak go przyrządzic na obiadek.
> pomózcie
> pozdrawiam
> paula
>
Podawalem juz raz, ale niech tam.
Moj ulubiony, a jedniczesnie bardzo prosty:
1. Szpinak umyc i poodcinac ogonki (bo lykowate)
2. osuszyc na reczniku
3. porwac rekoma, albo pokroic na szerokie (ok 1.5-2 cm) paski
4. Obrac czosnek (duuuuuuzo czosnku)
5. pokroic czosnek na plasterki
6. osuszony i pokrojony szpinak wrzucic na oliwe z oliwek i na dosyc
silnym ogniu trzymac az zmieknie (nie dluzej)
7. jesli pusci duzo sosu, albo sie go da odparowac, jak nie to wylac
8. czosnek zeszklic na oliwie z oliwek (duuuuuuuzo oliwy)
9. zmieszac to wszystko ze szpinakiem jeszcze chwile potzrymac na ogniu
10. podawac najlepiej z posadzonym jajkiem
Uwaga:
1. Kiedys wrzucalem szpinak na oliwe z czosnkiem, ale generalnie robilo
mi sie duzo sosu, ktory jest niejadalny i potem musialem odlewac,
czosnek z oliwa diabli brali, a mnie cholera. Stad wymyslilem
modywikacje, zeby robic czosnek osobno a potem po odlaniu sosu dopiero
mieszac.
2. Szpinak bardzo niknie. Ja na 3-4 osoby musze kupowac cala duza
reklamowke szpinaku inaczej nie ma co jesc....
Smacznego!
Pozdr.,
Szrek
|