Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na soujouko (souzouko)
Date: Sun, 4 Nov 2001 09:27:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 23
Message-ID: <1f2cbid.1107ih31w0a0y6N%wlos@tele.com.pl>
References: <9s1c0t$592$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq58.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004862466 12797 217.99.0.58 (4 Nov 2001 08:27:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Nov 2001 08:27:46 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78405
Ukryj nagłówki
Tomasz Piekarski <t...@p...onet.pl> wrote:
> Witam,
> Od miesiecy poszukuje przepisu na SOUJOUKO (SOUZOUKO). Przysmak ten pochodzi
> z Cypru - sa to zelki zrobione z przetartych winogron z dodatkiem wina,
> nadziewane migdalami (takze pistacjami). Niezatarte, niesamowite i
> niezapomniane wrazenia kulinarne!!! Za wszelke info serdeczne dzieki.
> Pozdrawiam serdecznie :-)
> Aleksandra
Prawdopodobnie jest to grecka nazwa tureckiego, a znanego chyba w wielu
krajach orientu, przysmaku rachat-lokum (lokum, lukumi), zwanego w
Polsce rachatlukum (przez l z kreska). Nazwa pochodzi od arabskiego
"rahat halkum" -- spokoj gardla. Robi sie go tradycyjnie gotujac sok
winogronowy z krochmalem ryzowym (z ziemniaczanego raczej nie da sie
osiagnac odpowiedniej konsystencji, ale chyba mozna sprobowac ze skrobia
kukurydziana). Mozna dodac do masy orzeszki np. pistacjowe, migdaly,
laskowe. Po zastygnieciu kraje sie na kostki i obsypuje cukrem pudrem.
Poniewaz wystepuje w roznych kolorach (w smaku jest zwykle upiornie
slodki) podejrzewam, ze robi sie go takze z innych sokow owocowych,a
takze z barwionego syropu gluozowego.
Wladyslaw
|