Data: 2001-11-04 08:29:17
Temat: Re: szukam przepisu na soujouko (souzouko)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>Prawdopodobnie jest to grecka nazwa tureckiego, a znanego chyba w wielu
>krajach orientu, przysmaku rachat-lokum (lokum, lukumi), zwanego w
>Polsce rachatlukum (przez l z kreska). Nazwa pochodzi od arabskiego
>"rahat halkum" -- spokoj gardla. Robi sie go tradycyjnie gotujac sok
>winogronowy z krochmalem ryzowym (z ziemniaczanego raczej nie da sie
>osiagnac odpowiedniej konsystencji, ale chyba mozna sprobowac ze skrobia
>kukurydziana). Mozna dodac do masy orzeszki np. pistacjowe, migdaly,
>laskowe. Po zastygnieciu kraje sie na kostki i obsypuje cukrem pudrem.
>Poniewaz wystepuje w roznych kolorach (w smaku jest zwykle upiornie
>slodki) podejrzewam, ze robi sie go takze z innych sokow owocowych,a
>takze z barwionego syropu gluozowego.
>
>Wladyslaw
moj ojciec mi to przywosil z delegacji w bardzo zamierzchlych
czasach (lata 60te), nawet nadryzalam (bo bylam mloda...). potem
to zniknelo. Jak przyjechalam do Anglii to sie okazalo, ze
rachtlukum isnieje tu jako Turkish Delight (przysmak turecki) i
jest tradycyjym prezencikiem gwiazdkowym od ludzi, ktorym sie
wydaje ze to cos egzotycznego i luksusowego. osoby tej juz sie
wiecej na Boze narodzenie za taka gafe nie zaprassza...problem w
tym, ze jest to zazwyczaj jakas babcia, albo samotna starszawa
cioteczka...
smak, ktory mi Wladyslawie przypomniales, to wlasnie ten
cukier-puder w rozanym zapachem
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|