From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na soujouko (souzouko)
Date: Sun, 04 Nov 2001 08:29:17 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <1...@4...com>
References: <9s1c0t$592$1@news.tpi.pl> <1f2cbid.1107ih31w0a0y6N%wlos@tele.com.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 34
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!news.maxwell.s
yr.edu!feed1.uncensored-news.com!propagator-la!news-in-la.newsfeeds.com!corp-go
liath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78406
Ukryj nagłówki
>
>Prawdopodobnie jest to grecka nazwa tureckiego, a znanego chyba w wielu
>krajach orientu, przysmaku rachat-lokum (lokum, lukumi), zwanego w
>Polsce rachatlukum (przez l z kreska). Nazwa pochodzi od arabskiego
>"rahat halkum" -- spokoj gardla. Robi sie go tradycyjnie gotujac sok
>winogronowy z krochmalem ryzowym (z ziemniaczanego raczej nie da sie
>osiagnac odpowiedniej konsystencji, ale chyba mozna sprobowac ze skrobia
>kukurydziana). Mozna dodac do masy orzeszki np. pistacjowe, migdaly,
>laskowe. Po zastygnieciu kraje sie na kostki i obsypuje cukrem pudrem.
>Poniewaz wystepuje w roznych kolorach (w smaku jest zwykle upiornie
>slodki) podejrzewam, ze robi sie go takze z innych sokow owocowych,a
>takze z barwionego syropu gluozowego.
>
>Wladyslaw
moj ojciec mi to przywosil z delegacji w bardzo zamierzchlych
czasach (lata 60te), nawet nadryzalam (bo bylam mloda...). potem
to zniknelo. Jak przyjechalam do Anglii to sie okazalo, ze
rachtlukum isnieje tu jako Turkish Delight (przysmak turecki) i
jest tradycyjym prezencikiem gwiazdkowym od ludzi, ktorym sie
wydaje ze to cos egzotycznego i luksusowego. osoby tej juz sie
wiecej na Boze narodzenie za taka gafe nie zaprassza...problem w
tym, ze jest to zazwyczaj jakas babcia, albo samotna starszawa
cioteczka...
smak, ktory mi Wladyslawie przypomniales, to wlasnie ten
cukier-puder w rozanym zapachem
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|