Data: 2008-12-29 21:32:50
Temat: Re: szybkowar i przyklejanie do dna
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:gjbbpf$2k4f$1@opal.icpnet.pl...
> Macie jakieś metody, żeby gotowane potrawy nie przyklejały się do dna
> szybkowaru?
> Ja zawsze mam problem z produktami typu groch, soczewica, pszenica...
> Teoretycznie można pewnie nalać więcej wody, ale kiedy gotowałam
pszenicę na
> kutię, wlałam jej na tyle dużo, że odrobinę kipiała, a pszenica i tak
się
> przykleiła.
Dolanie więcej wody nic nie pomoże. Mleko to prawie 90% wody, a kipi.
Podczas gotowania grochu lub fasoli kipi "roztwór" białek.
Sposób na szybkowar jest prosty: zagotowujesz aż zacznie dobrze syczeć
i zdejmujesz z palnika (albo z płyty, czy na czym tam gotujesz). Potem
ewentualnie zagotowujesz jeszcze raz i zostawiasz bez ogrzewania aż
ciśnienie opadnie, ale jedno dobre ogrzanie i gotowanie przez 5-10
minut powinno wystarczyć.
|