Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Roman Rumpel" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szybkowar - niezły zgryz
Date: Thu, 10 Jun 2004 00:35:46 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 26
Message-ID: <ca83bi$dmt$1@inews.gazeta.pl>
References: <ca5l23$p3i$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-274.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1086820531 14045 81.168.178.18 (9 Jun 2004 22:35:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Jun 2004 22:35:31 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-User: romane
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204277
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Czapla76" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ca5l23$p3i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jeśli ktoś może mnie skierować na jakąś stronę, może jakaś książka,
poradnik
> ? cokolwiek..... byłbym wdzięczny ;-)
na stronę nie, nie wiem jaki masz szybkowar, ale mogę Ci opisać jak moja TŻ
wspaniale zupy w szybkowarze gotuje:
1 wkłada do szybkowaru bazę (np. jakieś kości z mięsem) i na ogień
2 w momencie "domknięcia" szybkowaru, czyli wtedy, gdy szybkowar osiągnie
zadane ciśnienie wyłącza gaz
3 po ostygnięciu do stopnia umożliwiającego otwarcie , dokłada włoszczyznę
i/lub inne właściwe dla danej zupy składniki i na gaz
4. powtarzamy pkt 2
5 w razie potrzeby powtarzamy pkt 3 dl innych składników
6 podajemy
Tak , wiem, nie jest to szybkie, więc nie jest to "szybko"war, ale na pewno
oszczędza zużycie gazu i pozwala gotować etapami, w miarę wolnego czasu - co
najlepiej się sprawdza, przyznaję, gdy tak jak my masz niedaleko od pracy do
kuchni.
Pozdrawiam
Romek
|