Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Martka" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szybkowar, węgierski staruszek
Date: Wed, 23 Jul 2003 11:58:15 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 41
Sender: a...@p...onet.pl@chello062179027195.chello.pl
Message-ID: <bflm70$9s8$1@news.onet.pl>
References: <bfin7f$aat$1@atlantis.news.tpi.pl> <bflgt9$pom$1@news.onet.pl>
<bfll9h$7i3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179027195.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1058954272 10120 62.179.27.195 (23 Jul 2003 09:57:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jul 2003 09:57:52 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166017
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kameljanda" <k...@w...i.to.wp.pl>
napisał w wiadomości news:bfll9h$7i3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Martka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bflgt9$pom$1@news.onet.pl...
> > no to sie wystraszylam.
>
> A ja stracha dostałam, gdy oglądałam zdjęcia zawarte w instrukcji, po
> węgiersku ;-)
> Dlaczego szybkowar trzeba wkładać pod strumień wody? Czy ciepłej czy
> zimnej?
po zakonczeniu gotowanie pod strumien zimnej wody, zeby cisnienie w nim
spadlo i otworzyl sie. niektorzy podwazaja zawor widelcem i para z wielkim
gwizdem przezen wylatuje, ale nie polecam tej metody bo mozna sie poparzyc i
warzywa sie moga rozpierniczyc wskutek roznicy cisnien czy co
> Zamykam i co dalej? Na jaki ogień? Duży, czy powoli doprowadzać do
> wzrostu ciśnienia?
na poczatek daje duzy gaz, zeby sie zawartosc zagotowala w srodku i
cisnienie wzroslo. jak zacznie syczec i pyrkac, to skrecam mocno, ale tak
zeby rytmicznie pyrkalo
> Kiedy będę wiedzieć, że jest już danie ugotowane?
szybkowar skraca czas gotowania o polowe, wiec sprawa jest prosta
Jak otworzyć ustrojstwo, by się nie poparzyć?
no ta zimna woda trzeba polac
> A ile wody powinno być?
no jesli gotujesz zupe czy gulasz to sprawa jest jasna - tyle ile normalnie.
natomiast jesli gotujesz warzywa to lejesz szklanke wody. i juz :))
pzdr
marta z takim szybkowarem co to jedna dluga raczke ma :))
|