Data: 2002-03-06 22:57:03
Temat: Re: szyncle wlowe ?
Od: "DanaB" <d...@n...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1f8k6yo.pmcmo21u4vgb4N%wlos@tele.com.pl...
> Kasia L. <l...@p...onet.pl> wrote:
>
>
> > Brasciole to bryzol ? Jestes pewny?
>
>
> Jestem pewny.
>
> Nazwa "bryzol" w l.p. odnotowana jest w Polsce pierwszy raz w 1958 r.
> Przedtem sa "bryzole" wylacznie w l.m., odnotowane ok. 1900. Ale juz w
> 1783 Wojciech Wieladko w "Kucharzu doskonalym" uzyl formy "brezolle"
> przejetej z francuskiego "brezolles", ktore pojawilo sie we Francji po
> raz pierwszy w ksiazce kucharskiej "La nouvelle cuisine" Menona. Te
> "brezolles" z kolei wywodza sie z wloskiego, gdzie wystepuja w roznych
> regionalnych wariacjach jako "brasola", "braciuolla", "brasciole",
> "bragiuola", "braciola"
>
> Wladyslaw
> --
> Wladyslaw Los
jooooooo.. jaki Ty jestes madry :ooo
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
d...@n...pl
"Och, gdyby ktoś chciał zjeść to co ugotuję..."
|