Data: 2003-07-18 07:28:44
Temat: Re: technika kontra tradycja w kuchni
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zosia " <p...@N...gazeta.pl> napisała:
> wydawało mi się, że urządzenia takie jak mikser, blender itp. są niezbędne w
> kuchni. tymczasem mój idol jamie oliver zawsze ubija pianę czy śmietanę
> ręcznie. zastanawiam się czemu? czy to ma jakiś wpływ na jakość? czy
> ubijanie piany mikserem to takie samo pójście na łatwiznę jak używanie
> bulionu z kostki i prawdziwy kucharz się do tego nie zniża? czy ktoś z was
> używa trzepaczki zamiast miksera, bo tak woli?
Ja uzywam trzepaczki zamiast miksera do ubijania piany z bialek,
bo tak wole :) Mam wrazenie, ze przy recznym ubijaniu wprowadza sie
wiecej powietrza do piany z bialek i jest ona lepsza jakosciowo.
Natomiast smietane zawsze ubijam mikserem.
Pozdrawiam
Lilla
|