Data: 2009-02-03 21:42:33
Temat: Re: terminarz przygotowan do imprezy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 3 Feb 2009 13:17:03 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 3 Lut, 09:02, Steve Adeleke <k...@o...pl> wrote:
>
> Pierogi z jednego kilograma mąki - w zależnosci od grubości
> rozwałkowanego ciasta 130-150 szt wykrawanych szklanką. Osobiście
> proponuję radełko podwójne i pokroić ciasto na kwadraty - będzie mało
> odpadów ciasta do wtórnego zagniatania. Ogólnie lepsze bylyby uszka
> mięsno-grzybowe do barszczyku. Po ugotowaniu pierogi czy uszka
> zamrozić - rozmrożone wrzucić na wrzątek aby zagrzać. Zamiast pierogów
> i uszek na wesele lepiej podać paszteciki z farszem jak do uszek.
> Bigos - kapusta lubi tłuszcz. Czyli boczek surowy i wędzony,
> szynki gotowane (nie unijne) polskie kiełbasy. Kapusta biała słodka,
> kapusta kiszona - proporcje trzeba dobrać w zalezności od kwaśności
> kapusty kiszonej. Ja kapusty gotuję osobno, niektórzy słodką dorzucają
> do kwaśnej. Mój bigos jada się łyżką, nie widelcem, wywar jest
> smakowitszy niż pozostałości kapusty po ugotowaniu.
Kapusta, pierogi, maka, tłuszcz... Zaraz tu de domo Cebula wpadnie ze swoją
pseudohrabiowską krytyką. A sama po cichu wtranżala kiełbasę i szynkę ze
sklepu i nie grymasi, że chemiczne lub siermiężne - jedząc na gazecie...
|