Data: 2009-02-03 21:17:03
Temat: Re: terminarz przygotowan do imprezy
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 3 Lut, 09:02, Steve Adeleke <k...@o...pl> wrote:
Pierogi z jednego kilograma mąki - w zależnosci od grubości
rozwałkowanego ciasta 130-150 szt wykrawanych szklanką. Osobiście
proponuję radełko podwójne i pokroić ciasto na kwadraty - będzie mało
odpadów ciasta do wtórnego zagniatania. Ogólnie lepsze bylyby uszka
mięsno-grzybowe do barszczyku. Po ugotowaniu pierogi czy uszka
zamrozić - rozmrożone wrzucić na wrzątek aby zagrzać. Zamiast pierogów
i uszek na wesele lepiej podać paszteciki z farszem jak do uszek.
Bigos - kapusta lubi tłuszcz. Czyli boczek surowy i wędzony,
szynki gotowane (nie unijne) polskie kiełbasy. Kapusta biała słodka,
kapusta kiszona - proporcje trzeba dobrać w zalezności od kwaśności
kapusty kiszonej. Ja kapusty gotuję osobno, niektórzy słodką dorzucają
do kwaśnej. Mój bigos jada się łyżką, nie widelcem, wywar jest
smakowitszy niż pozostałości kapusty po ugotowaniu.
|